Muffinki kakaowe z olejem rzepakowym w świątecznym wydaniu.

Muffinki kakaowe to proste, szybkie danie, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Znakomite na co dzień, ale również wspaniałe nadają się na święta, ponieważ ich możliwość stylizacji jest nieograniczona. Chcesz spędzić chwilę z dziećmi na wspólnym gotowaniu, to polecam właśnie przygotowanie muffinki.

Wersja podstawowa dla osób, które nie preferują ciasteczek z nadzieniem (czyt. moje dzieci)

Składniki:
250g mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju rzepakowego
2 jajka

Do ozdoby:
kolorowe, czekoladowe cukierki
czekoladowa posypka
bita śmietana


Wykonanie:
Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej rzepakowy, jajka. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy bardzo krótko i niedokładanie. Pamiętaj zbyt długie wyrabianie ciasta spowoduje, że babeczki będą zbite. ciasto przelewamy do papilotek na muffinki i całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 175 st. Po wystygnięciu ozdabiamy bitą śmietaną, posypką czekoladową oraz kolorowymi jajeczkami.

Polecam również muffinki kakaowe z nadzieniem bananowym.

Składniki na krem :
250 ml śmietanki kremówki 36 %
1 opakowanie Śmietan-fixu
2 łyżeczki cukier puder

oraz:
1 banan
sok z cytryny

Wykonanie:
Banana kroimy w maleńką kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Ubijamy na sztywno śmietaną, pod koniec dodając wymieszany śmietan-fix z cukrem. Środka każdej muffinki delikatnie wydrążamy, pozostałe ciasto kruszymy.  Do każdej wydrążonej babeczki wkładamy pokrojone banany, następnie za pomocą szprycy przykrywamy je ubitą śmietanką tworząc lekki kopiec. Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem czekoladowym, lekko dociskając. Ozdabiamy resztą śmietany, posypką czekoladową oraz kolorowymi cukiereczkami. Babeczki przechowujemy w lodówce i podajemy po około 1-2 godz. po stężeniu


  3 powody, dla których wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego:
 
1. Nienasycone kwasy tłuszczowe Olej rzepakowy to wspaniałe źródło korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych.
2. Witaminy E i K Wraz z wiosennym przesileniem warto zadbać o dostarczenie naszemu organizmowi odpowiedniej dawki witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej rzepakowy to nie tylko źródło  nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale jest również bogaty w witaminy E i K. Witamina E zawarta w oleju rzepakowym jest silnym naturalnym antyoksydantem, który chroni organizm przed nadmiarem wolnych rodników i innych reaktywnych form tlenu w przemianach metabolicznych. Witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia krwi oraz działa profilaktyczne i leczniczo osteoporozy.  
3. Wszechstronne zastosowanie Olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu wydobywa smak oraz aromat dań. Olej rzepakowy doskonale nadaje się przygotowania do wielu wielkanocnych potraw smażonych, do przygotowania domowych sosów, majonezów, które są nieodłącznym elementem tych świat i oczywiście świetne sprawdza się w wypieku ciast np. babka cytrynowa.
http://www.pokochajolejrzepakowy.eu/
Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał. Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!

6 komentarzy :

  1. Uwielbiamy razem córką robić muffinki zazwyczaj może wszystko mała wymieszać i jest świetna zabawa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny i szybki przepis ;) My pieczemy co wtorek więc przepis się przyda ;)
    Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dlaczego nie... © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka