Pij tran i bądź zdrów jak ryba.

       Kiedyś taran podawany był w formie nieprzetworzonej o nieprzyjemnym zapachu i smaku, co skutecznie zniechęcało do jego przyjmowania. Obecnie możemy kupić pyszny tran, dlatego nie ma już wymówek przed jego zażywaniem.

         Tran od wieków znany był w medycynie ludowej, szczególnie krajów skandynawskich, obecnie przeżywa prawdziwy renesans ze względu na swoje szczególne właściwości. Ojczyzną tranu jest oczywiście Norwegia, w której wykorzystywana go w różnoraki sposób od ponad tysiąca lat. Lecznicze właściwości tranu wykorzystywane były już w XVII wieku przez lekarzy w chorobach reumatycznych i jako lekarstwo na krzywicę.

        Tran to skoncentrowany olej uzyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb. Jest bogaty w nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz witamin A, D i E.  Te kwasy tłuszczowe naturalnie obniżają ciśnienie krwi oraz dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Zawartość witamin A i D w tranie wpływa na prawidłowy przebieg procesu wapnienia kości i ich wzrostu. Dlatego tran jest szczególnie polecany dla dzieci, którym pomaga w budowaniu silnych kości. Witamina A ma dobroczynny wpływ na wzrok, skórę oraz uczestniczy w produkcji żeńskiego hormonu - progesteronu. Tran to naturalny preparat, dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze nienasycone i witaminy.


Tran mogą przyjmować prawie wszyscy, a szczególnie osoby, które mają zwiększone zapotrzebowanie na tego typu substancję, tj. dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu (okres dojrzewania), osoby osłabione, zwłaszcza w podeszłym wieku, chore i będące w okresie rekonwalescencji, a także osoby prowadzące stresujący tryb życia, oraz nadużywające alkoholu i palące papierosy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/tran-wlasciwosci-lecznicze-jak-dziala-tran-jak-go-stosowac_42015.html
        Wskazane jest przyjmowanie tranu w sezonie jesienno - zimowym, a odradzanie w okresie letnim, gdy pod wpływem światła słonecznego w naszym ciele powstaje naturalny sposób witamina D. Przyjmowanie tranu w tym czasie może spowodować jej przedawkowanie, co nie jest obojętne dla naszego zdrowia. 
       Ważne są odpowiednie warunki przechowywania płynnego tranu, ponieważ łatwo ulega on utlenieniu. Po pierwszym otwarciu butelki tran należy przechowywać w lodówce, w ograniczoną dostępnością światła. Pamiętając jednak, że nie wolno go zamrażać. Po otwarciu preparaty płynne powinny być zużyte na bieżącą kurację w ciągu około 2 miesięcy.
        Tran oprócz swoich niezaprzeczalnych wartości odżywczych, ma również nieprzyjemny smak oraz zapach, który skutecznie zniechęca dzieci i dorosłych do jego przyjmowania. Przyznam się, że osobiście nie jestem smakoszem tranu, jednak producenci zadbali również o bardziej wybrednych pacjentów, wprowadzając specyfiki w kapsułkach, żelkach oraz syropach smakowych. Na rynku aptecznym pojawiło się ostatnio wiele preparatów przeznaczonych dla dzieci, które oznaczają się delikatniejszy smakiem i zapachem.


       W ostatnim czasie w naszym domu zawitał smakowy tran o konsystencji gęstego syropu. Tran Domowej Apteczki zamknięty jest w ciemnej, poręcznej plastikowej butelce. Tran z rekina grenlandzkiego pozyskiwany jest z wątroby rekina i zawiera:
  • alkiloglicerole (AKG), które zawarte są również w mleku matki i uczestniczą w uruchamianiu systemu odpornościowego niemowlęcia. 
  • skwalen, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, posiada silne właściwości przeciwzapalne i ochronne. Aktywuje i wspomaga pracę układu immunologicznego, chroniąc organizm przez infekcjami. 
  • dodatkowe składniki wspomagające odporność m.in. selen, cynk.
  • witaminy A, C, D i E
Produkty Domowej Apteczki dostępne są w kilku wersjach smakowych: malina, mango/brzoskwinia, owoce tropikalne oraz cytryna.  Mają owocowy smak pozbawiony ostrego zapachu rybiego, przez co są bardzo dobrze tolerowane przez najwybredniejszych smakoszy.


Tematy powiązane "Nasza domowa apteczka - JESIEŃ"

Naturalny sposób na przeziębienie - syrop z cebuli.

Naturalny sposób na przeziębienie - sok z malin + KONKURS.

Inhalacje solankowe sposób na przeziębienie + KONKURS


Biorę udział w wyzwaniu - Dziecinne ..


Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał. 
Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!


Tran to koncentrat oleju otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Tran zawiera unikalną kompozycję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega-3 - w tym te najważniejsze, czyli kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) - i omega-6 oraz witamin A i D, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w okresie wzrostu. 1 kapsułka tranu zawiera średnio 300-1250 j.m. witaminy A, w związku z tym już 2 kapsułki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę (według danych IŻIŻ w Warszawie u dorosłych wynosi ono ok. 800 j.m.). Podobnie jest z witaminą D3 - jedna kapsułka tranu zawiera 30-125 j.m. witaminy D3, przy czym dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 200 j.m.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/tran-wlasciwosci-lecznicze-jak-dziala-tran-jak-go-stosowac_42015.htmlv
Tran to koncentrat oleju otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Tran zawiera unikalną kompozycję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega-3 - w tym te najważniejsze, czyli kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) - i omega-6 oraz witamin A i D, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w okresie wzrostu. 1 kapsułka tranu zawiera średnio 300-1250 j.m. witaminy A, w związku z tym już 2 kapsułki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę (według danych IŻIŻ w Warszawie u dorosłych wynosi ono ok. 800 j.m.). Podobnie jest z witaminą D3 - jedna kapsułka tranu zawiera 30-125 j.m. witaminy D3, przy czym dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 200 j.m.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/tran-wlasciwosci-lecznicze-jak-dziala-tran-jak-go-stosowac_42015.html
Odradza się przyjmować tran w okresie letnim. Tran zawiera bowiem witaminę D, a produkcja tej witaminy latem, pod wpływem słońca, jest dość wzmożona i może dojść do jej przedawkowania.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/tran-wlasciwosci-lecznicze-jak-dziala-tran-jak-go-stosowac_42015.html
Odradza się przyjmować tran w okresie letnim. Tran zawiera bowiem witaminę D, a produkcja tej witaminy latem, pod wpływem słońca, jest dość wzmożona i może dojść do jej przedawkowania.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/tran-wlasciwosci-lecznicze-jak-dziala-tran-jak-go-stosowac_42015.html

4 komentarze :

Dlaczego nie... © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka