Rozgrzewający kurczak na ostro.



Komponując swój jadłospis należny brać pod uwagę aktualne potrzeby naszego organizmu oraz okoliczności zewnętrzne, takie jak porę roku, dnia, czy pogodę. 
W okresie zimowym musimy pamiętać, aby włączyć do diety pokarmy, które rozgrzewają nasz organizm. Dzięki właściwemu doborowi składników możemy wzmocnić nasza odporność i ochronić się przed infekcjami.  W kuchni polecane jest wykorzystanie przypraw i warzyw rozgrzewające o działaniu antybakteryjnym  - pieprz, papryczka chili, imbir, czosnek, cebulę. Warto pamiętać równie o dodatku oleju rafinowanego, który zawiera najmniej niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, a zawiera najwięcej (poza olejem lnianym) niezbędnych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3.

 „Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także dba o zdrowie moje i moich najbliższych.”


Rozgrzewający kurczak na ostro. 

  • filet z kurczaka 
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka marchewki 
  • 2 ząbki czosnek 
  • 1 papryczka chili 
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia, pietruszka) 
  • 4 łyżki olej rzepakowy
 
Czosnek, cebulę oraz papryczkę chili przepościć przez praskę, połączyć z przyprawami oraz olejem rzepakowym, natrzeć sosem pokrojony filet z kurczaka. Marynować mięso przez około godzinę w lodówce. Po tym czasie położyć kurczaka na rozgrzanej, lekko skropionej olejem rzepakowym patelnię grillową i smażyć przez 8 - 10 minut. Grilować również kawałki cebuli i marchewkę.

Kurczaka podawać z grillowanymi warzywami oraz kaszami.  

Kurczak z grillowanymi warzywami i kasza orkiszową.

http://www.pokochajolejrzepakowy.eu/
Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał. Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!

1 komentarz :

Dlaczego nie... © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka