Gofrowe co nieco.

Chrupiące wafle wypiekane w gofrownicy, uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosły. Doskonałe rozwiązanie na deser, podwieczorek czy słodkie śniadanie.

Jest wiele różnych przepisów, a każdy banalny w przygotowaniu. Zawsze jednak warto dobrać przepis i czas pieczenia do parametrów posiadanej gofrownicy. Dopracowany przepis zadowoli najwybredniejszych smakoszy i z pewnością wybawi każdą mamę z opresji  przygotowywania i wymyślania posiłków, które skonsumują pociech bez marudzenia. 

Przepis podstawowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (najczęściej rezygnuje)
  • szczypta soli 
Oddzielamy dokładnie białka i żółtka jaj, a następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Gdy ogranicza mnie czas rezygnuje z tego punktu i dodaję do pozostałych składników całe jaja. Mieszamy wszystkie składniki, pamiętając o stopniowym dodawaniu na końcu ubitej piany. Całość delikatnie mieszamy na jednolite puszyste ciasto gofrowe.

Na przygotowaną wcześniej gofrownicę tzn. wysmarowaną odrobiną oleju i nagrzaną, wylewamy równomiernie porcje ciasta. Pieczemy ok. 5 minut do zarumienienia.


Podstawowy przepis można zmodyfikować dodając kakao, cynamon, wanilię itp.  A nasze pyszne gofry możemy jeść solo lub podane z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, owocami, miodem, dżemem itp.

Smacznego :)

A jakie są Wasze ulubione gofry ?
 


Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał. 
Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!

1 komentarz :

Dlaczego nie... © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka