Pancake Day, czyli Dzień Naleśnika.


Dzień Naleśnika to angielski odpowiednik naszego Tłustego Czwartku. Dzień ten wypada zawsze 47 dni przed Wielkanocą, czyli obchodzony jest w przeddzień Środy Popielcowej. Powiązanie naleśników z dniem poprzedzającym Wielki Post ściśle wynika z tradycji, ponieważ do przygotowania naleśnika można było wykorzystać niemal większość produktów. Mogą być one słodkie i wytrawne, a co za tym idzie przed postem pozbywamy się z lodówki wszystkiego, co mogło by się popsuć - jaja, mleko, mąka, cukier.
  
Naleśniki to jedno z szybszych i prostszych dań, a do tego doskonale tolerowana przez większość niejadków - również moich. Zapraszam na niecodzienne, trochę szalone naleśniki na słodko oraz nieco wykwintne propozycje.

1. Naleśniki "Czekoladowe wzorki" dla dzieci:


Składniki:
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 1,5 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 całe jajko
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka oleju
- kilka kropli olej do smażenia

Mąkę przesiać z solą do miski, wlać szklankę mleka i wbić jajko. Całość roztrzepać lub wymieszać mikserem, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Wtedy wlać pozostałą część mleka oraz olej.  Odlać pól szklanki ciasta i dodać łyżkę kakao.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlać białe ciasto naleśnikowe, a na jego powierzchni za pomocą łyżki "malować" kropki, szlaczki itp. ciastem kakaowym. Smażyć naleśniki z obu stron do lekkiego zarumienienia.

Nadzienie:
- ulubiony dżem owocowy
- 250 g białego twarogu
-2 łyżki cukru białego
-1 żółtka

Ser wymieszać z cukier, z żółtkami i mlekiem na gładką masę. Naleśniki przekładamy masa serowa i dżemem.  Zwijamy i przecinamy formując ślimaka.
Smacznego! :)


2. Naleśniki nadziewane z sosem czosnkowym:

Składnik na około 10 sztuk dużych naleśników:
-150 g mąki
-2 jajka
-250 ml mleka
-1-2 pęczki pietruszki
- szczypta soli
-woda mineralna lub zwykła woda
- łyżka olej roślinny

Składniki na farsz:
-1 pierś z kurczaka - wcześniej przysmażony i panierowany
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- mix sałata z roszpunką
- 1 mała cebulka
- szczypiorek
- przyprawy i zioła

Składniki na sos czosnkowy:
- jogurt naturalny
- roztarty ząbek czosnku
- pieprz
- odrobina ulubionych ziół

Ciasto naleśnikowe: Umyć i obrać pietruszkę -używamy do naleśników tylko listków. Zmiksować wszystkie składniki, na końcu dodać drobno posiekaną pietruszkę. Ciasto odstawić.
Sos czosnkowy : Wszystkie składniki mieszamy, doprawić do smaku.

Farsz : Opanierowane filety z piersi kurczaka pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe w części, sałatę podzielić na drobne listki, cebulkę oraz szczypiorek posiekać.

Ciasto naleśnikowe zamieszać. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem i wlewać łyżką
wazową ciasto w takiej ilości, żeby pokryło cienką warstwą powierzchnię patelni. Usmażyć naleśniki. Na każdy usmażonym i przestudzonym naleśnik posmarować sosem, a następnie ułożyć farsz-sałata, kurczak, pomidory z cebulką i szczypiorkiem. Naleśnik zwinąć i związać szczypiorkiem.
Podawać na zimno lub ciepło. Smacznego!

 3. Naleśniki orzechowe z serkiem waniliowym:


Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- sól
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g orzechów włoskich (posiekanych i kilka połówek do ozdoby)
- 5 łyżek miodu
- 20 g masła

Wystarczy wlać mleko, wodę i olej do miski dodać jajko, szczyptę soli i olej. Dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą wcześniej mąkę jednocześnie mieszając. 3/4 posiekanych orzechów dodajemy do ciasta i starannie mieszamy. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Na każdy naleśnik nakładamy około 1-2 łyżek serka homogenizowanego. Następnie wykładamy na talerz i polewamy karmelizowanymi orzechami z miodem.
Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło, gdy się rozpuści dodajemy pozostałą część posiekanych orzechów. Smażymy ja na maśle aż nabiorą  przyjemnego aromatu prażonych orzechów oraz ich barwa zmieni się na ciemno-brązową. Następnie dodajemy miód i podgrzewamy około 5 minut. Smacznego!
 
 
Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał. Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!
Mama do sześcianu :)

10 komentarzy :

  1. Uwielbiam naleśniki, moje dzieciaki również (zresztą kto nie?), dlatego często goszczą na naszym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to wszystko apetycznie wygląda. Skorzystam na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie fantastyczne przepisy! Wszystkie wyglądają pięknie i apetycznie! Mniam! U nas w domu wszyscy lubią naleśniki i tak się cieszę, że coś w tym temacie będę mogła urozmaicić!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie niestety naleśniki nie przechodzą. Sama uwielbiam, ale pociecha lubi tylko "suchelce", czyli sam naleśnik bez jakichkolwiek dodatków ;)

    Dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi ślinka cieknie... U nas to na ogół standardowe naleśniki... Z dżemem albo serem. Muszę skorzystać z Twoich przepisów 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowe są najlepsze, zawsze mi dzieciństwo przypominają :)

      Usuń

Dlaczego nie... © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka