Pancake Day, czyli Dzień Naleśnika.



Dzień Naleśnika to angielski odpowiednik naszego Tłustego Czwartku. Dzień ten wypada zawsze 47 dni przed Wielkanocą, czyli obchodzony jest w przeddzień Środy Popielcowej.
     Powiązanie naleśników z dniem poprzedzającym Wielki Post ściśle wynika z tradycji, ponieważ do przygotowania naleśnika można było wykorzystać niemal większość produktów. Mogą być one słodkie i wytrawne, a co za tym idzie przed postem pozbywamy się z lodówki wszystkiego, co mogło by się popsuć - jaja, mleko, mąka, cukier.

     Naleśniki to jedno z szybszych i prostszych dań, a do tego doskonale tolerowana przez większość niejadków - również moich. Zapraszam na niecodzienne, trochę szalone naleśniki na słodko oraz nieco wykwintne propozycje.

Naleśniki "Czekoladowe wzorki"


Składniki:
  •  2 szklanki mleka 3,2%
  •  1,5 szklanka mąki pszennej
  •  szczypta soli
  •  1 jajko
  •  1 łyżka kakao
  •  1 łyżka oleju
  •  kilka kropli olej do smażenia
Mąkę przesiać z solą do miski, wlać szklankę mleka i wbić jajko. Całość roztrzepać lub wymieszać mikserem, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Wtedy wlać pozostałą część mleka oraz olej. Odlać pól szklanki ciasta i dodać łyżkę kakao. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlać białe ciasto naleśnikowe, a na jego powierzchni za pomocą łyżki "malować" kropki, szlaczki itp. ciastem kakaowym. Smażyć naleśniki z obu stron do lekkiego zarumienienia.

Nadzienie:
  • ulubiony dżem owocowy
  • 250 g białego twarogu
  • 2 łyżki cukru białego
  • 1 żółtka
Ser wymieszać z cukier, z żółtkami i mlekiem na gładką masę. Naleśniki przekładamy masa serowa i dżemem. Zwijamy i przecinamy formując ślimaka.

Naleśniki nadziewane z sosem czosnkowym


Składnik na około 10 sztuk dużych naleśników:
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1-2 pęczki pietruszki
  • szczypta soli
  • woda mineralna lub zwykła woda
  • łyżka olej roślinny
Składniki na farsz:
  • 1 pierś z kurczaka - wcześniej przysmażony i panierowany
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • mix sałata z roszpunką
  • 1 mała cebulka
  • szczypiorek
  • przyprawy i zioła

Składniki na sos czosnkowy:
  • jogurt naturalny
  • roztarty ząbek czosnku
  • pieprz
  • odrobina ulubionych ziół
Ciasto naleśnikowe: Umyć i obrać pietruszkę -używamy do naleśników tylko listków. Zmiksować wszystkie składniki, na końcu dodać drobno posiekaną pietruszkę. Ciasto odstawić.

Sos czosnkowy : Wszystkie składniki mieszamy, doprawić do smaku.



Farsz : Opanierowane filety z piersi kurczaka pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe w części, sałatę podzielić na drobne listki, cebulkę oraz szczypiorek posiekać.

Ciasto naleśnikowe zamieszać. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem i wlewać łyżką ciasto w takiej ilości, żeby pokryło cienką warstwą powierzchnię patelni. Usmażyć naleśniki. Na każdy usmażonym i przestudzonym naleśnik posmarować sosem, a następnie ułożyć farsz-sałata, kurczak, pomidory z cebulką i szczypiorkiem. Naleśnik zwinąć i związać szczypiorkiem. Podawać na zimno lub ciepło. Smacznego!


Naleśniki orzechowe z serkiem waniliowym


Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1  szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • sól
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g orzechów włoskich (posiekanych i kilka połówek do ozdoby)
  • 5 łyżek miodu
  • 20 g masła
Wystarczy wlać mleko, wodę i olej do miski dodać jajko, szczyptę soli i olej. Dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą wcześniej mąkę jednocześnie mieszając. 3/4 posiekanych orzechów dodajemy do ciasta i starannie mieszamy. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Na każdy naleśnik nakładamy około 1-2 łyżek serka homogenizowanego. Następnie wykładamy na talerz i polewamy karmelizowanymi orzechami z miodem. Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło, gdy się rozpuści dodajemy pozostałą część posiekanych orzechów. Smażymy ja na maśle aż nabiorą przyjemnego aromatu prażonych orzechów oraz ich barwa zmieni się na ciemno-brązową. Następnie dodajemy miód i podgrzewamy około 5 minut. Smacznego!


Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał.
Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!

10 komentarzy :

  1. Uwielbiam naleśniki, moje dzieciaki również (zresztą kto nie?), dlatego często goszczą na naszym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to wszystko apetycznie wygląda. Skorzystam na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie fantastyczne przepisy! Wszystkie wyglądają pięknie i apetycznie! Mniam! U nas w domu wszyscy lubią naleśniki i tak się cieszę, że coś w tym temacie będę mogła urozmaicić!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie niestety naleśniki nie przechodzą. Sama uwielbiam, ale pociecha lubi tylko "suchelce", czyli sam naleśnik bez jakichkolwiek dodatków ;)

    Dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi ślinka cieknie... U nas to na ogół standardowe naleśniki... Z dżemem albo serem. Muszę skorzystać z Twoich przepisów 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowe są najlepsze, zawsze mi dzieciństwo przypominają :)

      Usuń

Dlaczego nie... © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka