Młody zielony jęczmień

 Właściwości lecznicze młodego jęczmienia były znane już od tysięcy lat, to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Stał się podstawą wyżywienia starożytnych Egipcjan, którzy z jego ziaren piekli placki będące odpowiednikiem dzisiejszego chleba.

Uzyskany z pędów jęczmienia ekstrakt zawiera mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Sok z liści młodego jęczmienia zawierają:

1. Antyoksydanty, który zapobiega starzeniu się naszego organizmu i pomaga powstrzymać procesy chorobotwórcze. 

2. Błonnik, który odpowiada za procesy trawienne, oczyszcza przewód pokarmowy i zmniejsza apetyt.

3. Cholinę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i budowy każdej komórki naszego ciała.


4. Witaminy
  • betakaroten,
  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6),
  • kwas foliowy.
5. Duże ilości ważnych składników mineralnych i mikroelementów, takich jak:
  • selen, który zabezpiecza organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiega nowotworom,
  • magnez,
  • wapń,
  • fosfor,
  • chrom,
  • krzem,
  • sód,
  • bor,
  • srebro,
  • potas,
  • miedź,
  • mangan,
  • cynk,
  • żelazo.
6. Chlorofil, zielony barwnik
  • ma silne działanie gojące i oczyszczające,
  • likwiduje stany zapalne,
  • reguluje pracę jelit,
  • pobudza produkcję hemoglobiny we krwi, dzięki czemu krew jest lepiej natleniona,
  • wzmacnia układ naczyniowy,
  • podnosi odporność organizmu, działa przeciwzapalnie,
  • odkwasza organizm wspierając przy tym równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Jak stosować sok z jęczmienia?
Dla przeprowadzenia kuracji najlepiej jest pić jęczmień tylko z wodą niegazowaną na pusty żołądek kilka razy dziennie. Na samym początku stosowania można zacząć od jednej łyżeczki na porcję zamiast dwóch, gdyż może on lekko przeczyszczać.

Koktajl miodowo-jęczmienny.

Składniki:
  1/5 szklanki wody
  1-2 łyżeczki 100% jęczmień Polska Aronia
  sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
 1 łyżeczka naturalnego miodu

W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód, a następnie mieszamy z sokiem  z jęczmienia i sokiem z wyciśniętej cytryny. SMACZNEGO!


Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał. Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!
Mama do sześcianu :)

5 komentarzy :

  1. Pierwszy raz słyszę o soku z jęczmienia... Ale widzę że ma w sobie praktycznie wszystko ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować i samemu się przekonać :)

      Usuń
  2. Pierwszy raz słyszę o soku z jęczmienia... Ale widzę że ma w sobie praktycznie wszystko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam Cię serdecznie do tych Grudniowych Wyznań :) Im nas więcej, tym lepiej. Z ogromną radością poczytam :)
    http://matkapuchatka.blogspot.com/2015/12/grudniowe-wyznania-zapraszam-do.html
    Daj, proszę znać, kiedy je napiszesz :)

    OdpowiedzUsuń

Dlaczego nie... © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka