Sałatka brokułowa z makaronem i serem feta.


        Dziś Polacy żyją wyborami, ale trzeba coś przecież jeść. Niekwestionowanym królem naszych stołów jest dzisiaj z pewnością makaron, bowiem 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Trzeba to powiedzieć otwarcie – nie wyobrażamy sobie życia bez makaronu.  
Historia makaronu sięga 4 tysięcy lat i jest on jednym z najchętniej spożywanych produktów. Słowo „makaron” jest związane z greckim określeniem, które oznacza po prostu mąkę wymieszaną z wodą.
Makaron jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów złożonych oraz błonnika, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednocześnie makaron posiada również niski indeks glikemiczny, a dodatkowo niską zawartość cholesterolu. Polacy zjadają średnio 5 kilogramów makaronu rocznie, to klasyfikuje nas na dziewiętnastym miejscu na świecie. Na pierwszym są oczywiście Włosi, którzy zjadają rocznie 28 kilogramów.

Zatem świętujmy Światowy Dzień Makaronu sałatką brokułową z makaronem i serem feta.




Składniki:
  • 1 brokuł
  • 250g makaronu np kokardki
  • 50g sera typu feta
  • 20 dag szynki
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • 1/2 małej cebulki
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka oliwy
  • przyprawy - bazylia, lubczyk, majeranek, chili itp
Makaron ugotuj w posolonej wodzie al dente. W tym samym czasie ugotuj brokuły przez 3-4 minuty, wyjmij i zahartuj zimna wodą. Ostudź na sicie i podziel na małe różyczki. Ser feta i szynkę pokrój w kostkę, pomidorki na części, cebule oraz szczypiorek drobno posiekaj. Połącz wszystkie składnik, polej oliwą i przypraw do smaku.
Smacznego!

1 komentarz :

Dlaczego nie... © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka